'Orejas' en 'Filloas', traditionele carnavalsgerechten

'Orejas de carnaval' en 'filloas' zijn een typische gerechten in Galicië, dietijdens carnaval wordt gemaakt. 'Orejas' zijn gefrituurd zoet deeg met anijssmaak en 'filloas' een soort pannenkoeken, die met melk, bouillon of varkensbloed kunnen worden bereid.

'Orejas'

Ingrediënten: 400 g. bloem, 100 g. suiker, gist, 1 glas zoete anijsbrandewijn, 1 klein glas water of warme melk, 4 eieren op kamertemperatuur, de geraspte schil van 1 citroen, zout

Bereidingswijze:
Maak het deeg door de bloem te kneden met water of lauwe melk, een stukje gist en een snufje zout. Voeg er gaandeweg de rest van de ingrediënten aan toe. Voeg indien nodig een beetje meer bloem bij. Laat daarna gedurende ongeveer 45 minuten staan rijzen ​​onder een theedoek.

Zodra dat is gebeurd, neem stukken van het deeg en strek deze uit tot ruwweg driehoekige of vierkante vormen. Verhit olijfolie, waarin ze ondergedompeld kunnen worden en frituur ze totdat ze goudbruin zijn. Haal de 'orejas' dan uit de pan en leg ze op absorberend keukenpapier. Leg ze daarna op een bord en bestrooi ze met suiker.

'Filloas de sangre de cerdo'

Ingrediënten: 1 liter melk, 4 eieren, 1 kop varkensbloed, kaneel, 1 citroen, meel, reuzel (of een stuk spek), suiker.

Bereidingswijze:
Sla de eieren en voeg de melk, zout, de geraspte schil van de citroen en een theelepel kaneel toe. Voeh geleidelijk meel toe totdat een beslag ontstaat. Voeg tenslotte het glas varkensbloed toe en nog wat bloem en sla eventuele klonters eruit. Mocht dat toch het geval zijn, haal het beslag eventueel door een zeef.

Zet het vuur pan, dun ingevet met de reuzel (of het spek), op het vuur en zodra die goed heet is doe schenk daar wat van het beslag in. Wacht totdat het bruin wordt en draai om. Voeg meer suiker en kaneelpoeder eraan toe.

In plaats van het varkensbloed kan dit dus ook met bouillon.